Translate

Google+ Followers

innallahha a'limun bizatissudr (sesungguhnya Allah yang maha mendengar segala isi hati)

sesungguhnya Allah yang mengetahui segala isi hati...itu adalah tajuk entry saya pada hari nie,hmmmm....sebenarnye dah terang lagi kan bersuluhkan, cuma kita je yang bila kesusahan barulah terfikir yang  Allah sahaja yang ade dekat pada kita untuk mendengar segala luahan perasaan. TAPI....bila saja waktu kita sedang asyik bergembira, haram sungguh kita nak ingat tuhan...manusia2...:'( tapi, ade juga yang akan berpendapat, ''at least aku ade ingat tuhan, ko ade???''...ye anda betul disitu; bagi saya itu diibaratkan seperti sejahat2 seseorang tu, tapi kalau je dia ditimpa bala bencana, tsunamy, cyclon...barulah teresak2 kat tikar sejadah...analoginye, seseorang tu kalaw baru lepas kene 'langgar dengan tractor', kene 'belasah sampai pengsan' barulah nak pegi jumpa 'doctor'...samaada dia pegi jumpa 'doctor' tu sendiri or ade orang jugaklah yang kene bawak dia pegi jumpa 'doctor'. terima kasihlah kat 'orang' yang perihatin tu kan...;) janganlah begitu wahai saudara and saudari, dimana letaknye Allah pada hati kita??? jauhnye 'die' dalam lubuk hati kite, sehinggakan bila memerlukan baru kita mula mencari??? jauhnye layanan kita terhadap sang pencipta dengan layanan 'istimewa' yang kita berikan kepada manusia...redha sapa yang kita cari nie?? mana lebih penting, redha manusia atau redha Allah yang kita cari??? sekiranye kita boleh bersungguh2 dalam melakukan sesuatu yang berkaitan dengan urusan dunia, kenapa tidak untuk bersungguh2 dalam urusan ibadah?? ingat, kejayaan yang kite kecapi sekarang mungkin adalah satu ujian dari Allah untuk mengukur sejauh mana cinta mu  padanye...pengajarannye adalah untuk sentiasa mengingati Allah diwaktu senang dan susah...:) 


*jaga hati jaga iman*

Para sahabat r.a bertanya: “Ya Rasullullah s.a.w, kami tidak akan menyuruh orang untuk berbuat baik sebelum kami sendiri mengamalkan semua kebaikan dan menjauhi semua kemungkaran.” Maka Nabi s.a.w bersabda: “Tidak, bahkan serulah orang untuk berbuat baik, meskipun kalian belum mengamalkan semuanya. Dan cegahlah kemungkaran, meskipun kalian belum menghindari semuanya.
*ini adalah notes untuk peringatan bersama :) *
sidratulmuntaha:

Forgive me ya Allah… :(




No comments:

Post a Comment