Translate

Google+ Followers

Kata kita kata mereka

Bismillahirrahmanirrahim.


Di situ tersapat dua entiti yang berbeza sedang beramah mesra. Bertanya khabar antara satu sama lain. Usik-mengusik dan gelak tertawa juga turut menjadi pengiring, Mereka sama sekali tidak kenal.

Tidak pernah sama sekali. Satu entiti sedang mempelajari kaedah-kaedah yang telah ditetapkan oleh manusia sendiri , bagaimana untuk mengawal, memberi petunjuk, atau dalam kata yang lain sedang berusaha menerokai silibus- silibus berkenaan 'kesejahteraan rakyat' yang terlibat dalam konfilk dari segi keganasan atau tidak, mahu secara langsung atau sebaliknya. Tetapi sistem yang mereka sedang pelajari itu seolah-olah tidak mencapai apa yang diimpikan oleh semua pihak, masih samar-samar cahaya kejayaan yang hakiki.

Manakala sebelah entiti pula sedang menelaah rongga-rongga manusia. Cuba berkenal-kenalan secara mendalam bertapa harmoninya tubuh yang serba boleh ni. Bagaimana tangan, mulut, gigi, lidah, jari-jemari, berganding bahu memakan sesuap spaghetti, KFC, kek, atau apa sahaja terapi selera. Keadaan manusia terlampau compleks. Tidak tergambar oleh akal fikiran manusia yang tidak tercapai akalnya.Subhanallah!

Mereka berborak berborak mengenai keindahan, kesoronakan dan kesusahan bidang masing-masing. Dua haluan masa hadapan yang sangat berbeza. Tetapi mungkin mempunyai destinasi yang sama. mengejar syurga Allah. 

Apa yang penting dalam perbualan mereka adalah komunikasi. Cuba bayangkan bagaimana ikan, sotong, udang, kadang-kadang ular, penyu boleh hidup harmoni (presumably) dalam laut yang sangat luas itu. Tentu mereka mempunyai cara komunikasi yang sangat bagus bukan. Ok, sebenarnya kami nak ceritakan pasal KOMUNIKASI je.ehee..

Cuba bayangkan dua entiti yang disebut diatas tadi berborak pasal 'legal and medical terms' yang mereka terokai. Ia sangat menarik. Menarik kerana kejap kejap ada 'hands up' sebab tak paham itu ini.Tapi, bagi yang mempunyai banyak ilmu mungkin mudah untuk memahami.  Jadi disitu, betapa pentingnya penggunaan perkataan yang digunakan.Macam mana nak terangkan seseorang yang langsung tidak ada idea 'terms-terms' berkaitan hukum-hakam. 

*pause* Tukar bahasa jap ep.hihihi

ie. If a doctor comes and asks on their legal rights upon their disputes, what your answers would be then? It would be difficult to just simply say that as a doctor you have caused negligence. It just would not work that way, unless  if  the doctor aware about those thingy. As a law student, (not yet a lawyer), you should be able to explain them clearly with no legal jargon, straightforward and try to make it simple as possible. For an example, instead of saying A have been negligent, you would rather say that A have been careless to the patients.

This same applies to everyone in this world. Communication connects us. The communication here refers to communication involving the action of talking in particular. Not facebook and things like that. What is facebook without commucation then? Although some might argue FB is like a platform to communicate and yadda yada yada, in some circumstances yes it does, but hey it depends on an individual anyways.

*******************

Just imagine you were playing a game of two, and the class was occupied by 40 students. 20 groups of 2 in total. You got to guess the tune that was being played by your friend's fingers on the desk. To fellow readers, u can try it now, just find a partner, Quickk!haha.  

Between those two, who bears the burden most? The one who plays the tune or the guesser? As a guesser, you got to be a very an active listener, otherwise you will be concentrated and confused by different tunes from all other groups. Meanwhile, the player got to convey the tunes clearly, play it again and again until the  guesser succeed to guess it. 

***Moral of the story***

(i) To the guessers-
Not all guessers can guess the correct tunes, either the reasons of there were different of tunes being played at the same time, or the guesser did not have a good listening skill. 
This is analogous to the complaints of the society. Not all people can understand or cater the complaints at one time. enough said.

(ii)To the players-

You should be able to play the tunes clearly and convincingly in a simple way. Try to avoid complex ones like "Lady Gaga, Bad Romance", "beribu sesalan" or the like. This goes back to the definition of tunes itself - "A simple and easily remembered melody".  Hence choose something like "Happy Birthday song" or "Marry had a little lamb". So, to people around the world, the best that u can do is try to make them understand, again and again. We know its hard, but at least you pressure them.haha.

****************

Sama sahaja dalam kehidupan kita seharian. Tidak semua orang akan memahami apa yang hendak kita sampaikan. Tidak semua orang juga boleh menyampaikan dengan baik apa dengan perkara yang hendak disampaikan. Jika permainan tersebut hanya melalui tindakan, adakah ia akan sama dengan percakapan? Bagi saya sama sahaja kaedahnya. Sampaikan, dengar dan faham. Buatlah dengan kaedah apa sekalipun untuk sampai ke destinasi yang dituju. InsyaAllah, kena caranya, adalah jalan penyelesaiannya. Melalui penulisan ini pun saya yakin tidak semua orang dapat memahami konteks yang sebenar. Mungkin kerana cara penyampaian yang sangat samar-samar. InsyaAllah akan diperbaiki. Sekian, wassalam.

Thanks for reading.. assalamualaikum!

1 comment: