Translate

Google+ Followers

Mengira jarak aku dan syurga

Assalamualaikum wbt. 


Ini cuma short posting dari saya. Kenapa tajuk macam tuh eh? Huhu Sebab actually sy tengah berkira-kira jarak langkah antara sy dan syurga with an assumption yang amalan saya selama ini belum cukup untuk mensampaikan saya lagi kepada syurga itu. So, since nisfu syaaban pun dah dekat sangat, bahang rindu kepada buku amalan baru kian hebat, namun takkan saya nak tutup buku amalan lama saya mcm tuh je? Mungkin amalan2 terakhir saya ni yang akan membantu saya menjejaki syurga Allah. 


Tadi solat maghrib. terfikir nak solat jemaah tapi ada seribu kemalasan. Lepas tu terfikir, entah2 pahala 27 kali ganda itu yang dapat bantu saya untuk jejakkan kaki ke syurga Allah. Contohnya mcm nih, sebelum dan masa exam, kita akan try gila2 untuk dapatkan at least 1 mark yang mungkin akan membantu kita from fail to pass, from pass to credit, from credit to distinction etc. Point is the 1 m makes a TOTAL difference. Samalah macam pahala 27 kali ganda tuh, mungkin timbangan amalan sy berat ke neraka, namun mungkin 27 kali ganda pahala tu kembali memberatkan timbangan amalan saya ke syurga. Insyaallah. 


Dan kami pun solat maghrib berjemaah. Puas Alhamdulillah. 


Oleh: Nurulain

2 comments:

  1. terkenang cerita Yusuf Qardhwi tentang solat maghrib yang indah~

    teruskan menulis cerita-cerita indah ;)

    ReplyDelete
  2. jazakillah! insyaallah. apa cerita tntg yusuf qardawi tu ya?

    ReplyDelete